Tecumseh propune imbunatatiri pentru inlocuirea agentilor frigorifici

08/05/2015 Alexandra Blaj 4314 No Comments

Efectul agentilor frigorifici de tip HFO asupra fiabilitatii compresoarelor este prioritatea Tecumseh. Compania continua sa testeze diferiti agenti frigorifici cu indice GWP scazut pentru a putea propune inlocuitori potriviti pentru R404A (la nivel global) si R134a (in special in America de Nord).

Pentru echipamente frigorifice comerciale autonome avand capacitati mai mici de ½ CP, Tecumseh recomanda in continuare agentul frigorific de tip HC, R290 (Propan). Conform testelor efectuate si a experientei, R290 este mai eficient decat R134a in proportie de 10% pana la 45%. Insa, deoarece R290 este clasificat ca fiind un agent frigorific „A3” (foarte inflamabil), trebuie sa se tina cont de limitele impuse pentru cantitatea incarcata in instalatie si masurile de precautie corespunzatoare. Aplicatiile tipice pentru R290 includ lazi frigorifice, vitrine frigorifice, automate pentru alimente si bauturi, instalatii comerciale pentru refrigerare si congelare.

Cu exceptia Statelor Unite unde exista un proiect de lege pentru etapa preliminara a retragerii din circulatie a agentului frigorific R134a, aplicatiile pentru temperaturi medii, avand capacitati de pana la 30 CP, pot folosi R134a ca solutie temporara. De fapt, Tecumseh ofera in prezent o gama variata de compresoare si agregate optimizate pentru a fi folosite cu R134a.

Agentul frigorific de tip HFO, R1234yf este de asemenea o alternativa fiabila pentru R134a. Cu toate acestea, compromisul consta in capacitate redusa (cu aprox. 5%) si eficienta scazuta (cu aprox. 10%) spre deosebire de R134a. Performante superioare ale agentului R1234yf, spre deosebire de R134a, se observa in cazul aplicatiilor cu temperaturi scazute de condensare. De asemenea, este important de remarcat ca R1234yf este clasificat ca fiind un agent frigorific “A2L”, ceea ce inseamna ca este usor inflamabil si astfel trebuie considerate limitele impuse pentru cantitatea incarcata in instalatie.

Pentru aplicatii cu temperaturi medii si joase avand capacitati cuprinse intre ½ CP si 30 CP, agentul frigorific de tip HFO, R452A (GWP 2140) reprezinta o solutie interimara pentru R404A. R452A ofera o reducere cu 45% a indicelui GWP spre deosebire de R404A (GWP 3922), este clasificat ca agent frigorific “A1” (nu este inflamabil si nu exista restrictii cu privire la incarcatura) si necesita acelasi tip de ulei (POE) ca si R404A. Testele au confirmat ca agentul frigorific R452A ofera aproape aceeasi capacitate si eficienta ca si R404A in cazul aplicatiilor cu temperatura de vaporizare cuprinsa intre -25°C si -10°C (-13°F si +14°F). Insa pentru temperaturi de vaporizare sub -25°C (-13°F), R452A prezinta o usoara reducere a capacitatii (reducere cu aprox. 9% la -35°C / -31°F). Pentru temperaturi de vaporizare ridicate (-10°C / +14°F), R452A prezinta o crestere a eficientei cu pana la 5%, spre deosebire de R404A.

Avand in vedere rezultatele testelor prezentate mai sus si considerand temperaturile joase de vaporizare, Tecumseh recomanda utilizarea agentului frigorific R452A ca o solutie temporara in cadrul instalatiilor frigorifice comerciale cu temperaturi medii si joase. Temperaturile joase de refulare prezentate de agentul frigorific R452A sunt foarte importante pentru Tecumseh in special datorita experientei companiei cu privire la fiabilitatea compresoarelor ermetice.

AE² si AJ², noile game de compresoare Tecumseh  pentru aplicatii frigorifice comerciale sunt optimizate pentru utilizarea agentului frigorific ecologic R290 (Propan). Unele modele din gama AE² si noua gama AJ² sunt optimizate pentru utilizarea agentului frigorific de tip HFO, R1234yf. Intreaga gama de compresoare Tecumseh cu capacitati de ½ CP este compatibila cu R134a. Toate compresoarele Tecumseh de ultima generatie pentru instalatii frigorifice comerciale, inclusive cele din gamele AEX, TC si AK2 sunt proiectate pentru a putea fi utilizate cu cei mai buni agenti frigorifici ecologici disponibili in prezent.

 

Related Projects It`s Can Be Useful